В изявление на беларуското външно министерството специално се подчертава, че "в контекста на тези мерки не става дума за скъсване на дипломатическите отношения", добавя агенцията.

Според Ройтерс беларуското външно министерство аргументира решението си да отзове целия персонал на посолството си в Стокхолм с факта, че Швеция е влошила допълнително отношенията между двете страни с решението си да обяви двама беларуски дипломати за персона нон грата и е отказала да приеме новия посланик на Беларус.

На 4 юли малък самолет, пилотиран от двама шведи, излетя от Литва и навлезе без разрешение в беларуското въздушно пространство. По време на полета край град Иванец и столицата Минск от въздуха бяха хвърлени около 800 плюшени мечета с надписи, приканващи Беларус да зачита гражданските права и свободи.
После самолетът безпроблемно се върна в Литва, а след това излетя за Швеция. Отговорност за акцията пое шведска пиар агенция.

Беларуските власти уволниха началниците на граничните войски и на противовъздушната охрана. Президентът Александър Лукашенко се закани, че следващи такива провокации ще бъдат спирани с всички възможни средства, вкл. и с оръжие

Не бе удължена акредитацията на шведския посланик, който се наложи да напусне страната, а в отговор шведите изгониха двама беларуски дипломати.

Отзован бе и посланикът на Беларус в Стокхолм.

Страхът на Лукашенко от човешките права достигна нови висини, написа в Туитър шведският външен министър Карл Билд, цитиран от Асошиейтед прес. Той е известен с това, че редовно публикува съобщения в своя акаунт в микроблога.

Посланиците на 27-те страни от ЕС ще се съберат на спешно съвещание в петък, за да обсъдят евентуални мерки след отзоваването на всички шведски дипломати от Минск, предаде по-късно Франс прес.
Според анонимен дипломат "в петък ще има извънредна среща на посланиците в Брюксел, която да вземе решение за подходящи мерки".